Španska vina

Kljub temu, da so svetovni javnosti najbolj poznana rdeča vina, pa je kar 61,5 % vinogradov zasajenih z belimi sortami, predvsem za proizvodnjo brendijev in šerijev. Med rdečimi sortami prevladujejo Tempranillo, Bobal, Garnacha in Monastell. Glavne bele sorte pa so Airen, Macabeo, Palomino in Pedro Ximenes. V Španiji pridelujejo vino v vsakem od 17 avtonomnih skupnostih, vendar pa so nekatere regije bolj znane kot druge: Po hektarjih je največja regija Castilla la Mancha, največji donosi pa so v svetovno znani Rioji. V Španiji je registriranih pb. 4600 kleti, premorejo pa 69 kontroliranih porekel oz. Denominacion de Origen (DO), kot rečejo Španci.

Španci svoja vina razvrščajo v 4 kakovostne razrede, ki se ločijo glede na območje pridelave:

 • Vinos de Pago (DO de Pago) je najvišja kategorija, ki jo lahko vino doseže.
 • Vinos con Denominación de Origen Calificada so vina, ki lahko dosežejo visoko raven kakovosti v daljšem časovnem obdobju.
 • Vinos con Denominación de Origen (DO) so vrhunska vina pridelana po zakonsko določenem postopku in prihajajo z določenih pridelovalnih območja.
 • Vinos de Calidad con Indicación Geográfica so vina, pridelana v določenih regijah, ki si prizadevajo, da postanejo Denominación de Origen (DO).

Španska vina so označena glede na to, kako dolgo je bilo vino starano v sodu. Glede na čas staranja jih delijo v 4 skupine:

 • joven ali sin crianza je vino, ki je mlajše od dveh let.
 • crianza je oznaka za rdeča vina, ki so starana vsaj 2 leti, od tega morajo biti 6 mesecev v hrastovih sodih. Za bela in rosé vina je značilno, da so starana vsaj 1 leto, od tega 6 mesecev v hrastovih sodih.
 • reserva je oznaka za rdeča vina, ki so starana 36 mesecev, od tega morajo biti vsaj 12 mesecev v hrastovih sodih. Bela in rosé vina morajo biti starana vsaj 2 leti, od tega minimalno 6 mesecev v hrastovih sodih.
 • gran reserva so rdeča vina, ki so starana 60 mesecev, od tega morajo biti vsaj 2 leti v hrastovih sodih. Bela in rosé vina pa morajo biti starana 48 mesecev, od tega minimalno 6 mesecev v hrastovih sodih.

Olivna olja

Z boljšim dostopom do informacij tudi osveščenost in zanimanje za zdravo in sonaravno prehrano raste. Želimo vedeti, kaj vnašamo v telo in od kod prihajajo živila. Živa hrana, pridelana odgovorno do uporabnika in okolja, je tisto, kar iščemo.

Pod vročim španskim soncem rastejo oljke, ki jih v Sloveniji ne poznamo, kot so npr. Picual, Hojiblanca, Arbequina, Picuda, ipd. To pomeni, da bo tudi okus, pikantnost ter ostrina olja drugačna od grških, italijanskih, tunizijskih ter slovenskih olj.

Španci začnejo svoj dan s pomakanjem kruha v oljčno olje ter s paradižniki tako kot nekateri pričnejo svoj dan s kavo ali čajem in so na svoje olje izredno ponosni.

V naši trgovini smo se odločili, da vam ponudimo originalno, 100% hladno stiskano, ekstra deviško, nefiltrirano olivno olje ekološke pridelave s certifikatom znamke San Andres iz Andaluzije ter olja znamk Oro del Desierto, Venta de Baron in Valle de la Luz.

Olje San Andres je nefiltrirano zato je na videz nekoliko motno, kar vas lahko preseneti, če ste do sedaj kupovali zgolj filtrirana olja. Okus je blag, nekateri ga opisujejo kot srednje saden, rahlo travnat, z aromo po zeliščih in ravno prav pikantnim pookusom, ki na koncu jezika malo pogreni in rahlo zapeče. Za tiste, ki so vam slovenska in hrvaška olja premočna, bo San Andres vsekakor dobrodošla pridobitev za vas, saj je nekoliko milejšega okusa.

Nekateri ga uživajo zjutraj na tešče, drugi ga uporabljajo v kozmetične namene, za masažo, za izdelavo maceratov, ne le za klasično uporabo v kuhinji, kjer je naše olje prav tako vsestransko. Zaradi blagega okusa in ravno prave pikantnosti se ga lahko uporablja za kuhanje, v sendvičih, v solatah, samostojno.

San Andres olivno olje prihaja direktno od pridelovalca, ki svoje olje srčno zastopa kot „najboljše na svetu“ in si ga tudi polije po prav vsaki jedi. Okus je stvar posameznika, vendar je vedno več ljudi, ki se z njim strinjajo. Boste med njimi?

Šeriji - Sherry

Šeri, špansko alkoholizirano vino iz Andaluzije, ki je že mnogo let nazaj očaralo Angleže in postalo simbol aristokracije.
Belo vino, ki se mu kasneje v postopku pridelave doda grozdno žganje, pivce očara tako z barvo, vonjem, kot tudi z okusom. Oznako šeri lahko nosijo le vina, pridelana v provinci Cádiz, v trikotniku med mesti Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María.

Šeri je pridelan iz različnih sort grozdja, največkrat iz palomina, in je suho vino, medtem ko sladkim oblikam dodajo še sorti pedro ximenez ali moscatel. Vino starajo najmanj 3 leta,  s čimer dobi značilno barvo. Barva varira od blede rumene barve pa vse tja do temno rubinaste barve. 

Poznamo več vrst šerijev. Fino, manzanilla in amontillado so svetlejši, ker jih med staranjem ščiti sloj kvasovk, ki preprečuje oksidacijo, medtem ko so oloroso in palo cortado temnejši, ker med staranjem delno oksidirajo. Vonj je privlačen in zanimiv, rahlo mineralen in predvsem kompleksen.

Kakorkoli gledano, šeri je vinski posebnež, ki preseneti! 

Peneča vina

Cava je špansko peneče vino z zaščitenim geografskim poreklom. Največ penečih vin se proizvede v Kataloniji, proizvajajo pa ga tudi v Rioji, Navarri, Burgusu, Almendralejotu, Campu de Borja in provinci Valencija. Bele sorte, ki so dovoljene za proizvodnjo cave, so Macabeo, Parellado, Xerello, Subirat in Chardonnay. Rdeče sorte, iz katerih izdelujejo peneča vina pa so Garnacha, Monastrell, Modri pinot ter Trepat. Druga fermentacija poteka v steklenicah, na kvasovkah, kjer mora vino obležati vsaj 9 mesecev. Peneče vino z oznako reserva označuje, da je vino ležalo na kvasovkah vsaj 15 mesecev, gran reserva pa 30 mesecev.

Oznake, ki jih najdemo na penečih in gaziranih vinih so sledeče:

 • popolnoma suho (brut nature),
 • izredno suho (extra brut),
 • zelo suho (brut),
 • suho (extra seco),
 • polsuho (seco),
 • polsladko (semi seco) in
 • sladko (dulce).

Brendi

Znano je, da Španci slovijo po vinih. Imajo samo eno žgano pijačo in sicer Brandy de Jerez, ki jim je prinesel svetovno slavo. Ta brendi izdelujejo samo v Andaluziji in ga destilirajo iz vina Airen ali Palomino, torej izključno iz belega grozdja (beseda izvira iz nizoz. brandewijn ali »žgano vino«, pravijo pa mu tudi »voda življenja«). Praviloma ima 35-60% alkoholno stopnjo, ki pa so jo nekateri proizvajalci znižali na 30 % zaradi zakonodajnih ugodnosti (npr. Veterano in Soberano). Brendi starajo v 500-litrskih hrastovih sodih po pretočnem sistemu imenovanem Solera, v katerih so prej starali šeri. Obstajajo trije osnovni tipi Brandyja de Jerez in sicer Solera (mlad brandy), ki so ga starali 1 leto, Solera Brandy, stran 2 leti, in Solera Gran Reserva, staran 10 let z najvišjo stopnjo alkohola. Ljubkovalno jih imenujejo za „male“ in „velike“ brate, odvisno od starosti in jakosti.

Je izrazito zlato-rjave barve, podobno barvi konjaka, kar je posledica staranja v hrastovih sodih. Okus je suh, kompleksen in eleganten. Opisujejo ga kot mehkega, rahlo pekočega okusa, ki nežno spolzi po grlu, z rahlim vonjem po vaniliji. Brendi velja za digestiv, ki ga pijemo po obroku, lahko tudi ob kavi. Servira se ga praviloma pri sobni temperaturi, nekateri ga radi pijejo v ogretih kozarcih, pogosto so sestavni del koktejlov. Pri kuhi se uporablja kot dodatek juham, omakam ter božičnim slaščicam.

Slovenska vina

V naši trgovini boste našli tudi izbrana slovenska rdeča, bela in rosé vina znanih in manj znanih slovenskih vinarjev.

Degustacije

Vabimo vas, da se nam pridružite na organizirani degustaciji izbranih španskih vin in šerijev, s priznanim strokovnjakom, ki vas bo popeljal v svet španske kapljice. Seveda se ob dobri kapljici prileže tudi prigrizek, za katerega bo prav tako poskrbljeno. Vljudno vas vabimo, da nam preko elektronske pošte sporočite vaš kontakt ali oddate povpraševanje, da vas bomo lahko obveščali o aktualnih dogodkih.

Poslovna in promocijska darila

Zagotovo ste se že velikokrat soočili s vprašanjem, kaj podariti svojim poslovnim partnerjem. V našem izboru poslovnih daril najdete ponudbo vrhunskih vin, penečih vin/cav, olj, žganj/brendijev in šerijev za poznavalce ter prave gurmane. Verjamemo, da boste med izdelki brez težav našli ustrezno poslovno darilo, ki bo naredilo nepozaben vtis na vašega poslovnega parterja.